• DE HISTORIE VAN BASKETBALL

    Basketball is in 1891 in Amerika uitgevonden door gymleraar James Naismith. James kreeg van de school de opdracht om een nieuw spel te verzinnen. Na lang nadenken hing hij twee perzikmanden aan het balkon op elk eind van de gymzaal en kwam hij met dertien spelregels. James Naismith maakte twee teams van vijf spelers die een voetbal(!) door de mand moesten mikken. Basketball was uitgevonden!

    Een basketbalwedstrijd duurt 40 minuten (zuivere speeltijd) en bestaat uit 4 kwarten van 10 minuten. Tussen het 1e en 2e kwart en het 3e en 4e kwart zit een pauze van 2 minuten. Tussen het 2e en 3e kwart zit een pauze van 15 minuten. Meestal duurt een wedstrijd langer omdat de tijd stilstaat bij bijv. vrije worpen en uitballen. Als de stand op het eind gelijk is dan wordt er verlengd met 5 minuten. Is de stand na de verlenging weer gelijk? Dan wordt er opnieuw 5 minuten verlengt, net zo lang totdat er een winnaar is. Kinderen t/m 12 jaar spelen in plaats van 4x10 minuten 8x4 minuten. Tussen iedere periode zit dan 1 minuut rust en tussen de 4e en 5e periode zit 3 minuten rust.

    Bij een basketbalwedstrijd spelen we 5 tegen 5 spelers. Een team mag maximaal uit 12 spelers bestaan. Anders dan bij sommige andere sporten mag je onbeperkt wisselen. Iedere keer als het spel stil ligt (bijvoorbeeld als de bal uit is) mogen beide team wisselen. Als je gewisseld bent mag je er dus ook weer terug inkomen. Het veld is niet zo lang, maar 28x15 meter en aan beide zijden hangt een basket. Er zijn diverse regels. Zo mag je niet meer dan 2 stappen lopen met de bal in je handen.

    Het Nederlands Team
    Alleen de allerbeste Nederlandse Basketballers worden geselecteerd voor het Nederlands Team. In iedere leeftijdscategorie vanaf 14 jaar is er een Nederlands Team, voor jongens/heren en voor meiden/dames. Ook het rolstoelbasketball heeft twee Nederlandse teams. In het totaal zijn er 15 Nederlandse teams!